WBiNŚ

dr hab. Jolanta Piekut, prof. PB w programie ,,Podlaskie. Na ławeczce”

01-03-2021

Gościem programu „Podlaskie. Na Ławeczce” była dr hab. Jolanta Piekut, prof. PB. Celem programu jest promocja wiedzy o podlaskiej wsi i jej produktach lokalnych. Program jest przygotowywany na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. Prof. Piekut od dwudziestu pięciu lat zajmuje się tematyką związaną z jakością i bezpieczeństwem produktów pszczelich i w trzecim odcinku „Na Ławeczce” przedstawiła najważniejsze właściwości chemiczne i prozdrowotne miodów, pyłku pszczelego, pierzgi, które towarzyszą nam od tysięcy lat.

Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego i jego największą zaletą jest to, że jest produktem nieprzetworzonym – jemy go w takiej formie jak przygotowały go pszczoły. Powstaje przy współudziale pszczół w długim procesie dojrzewania i suszenia nektaru, zawiera cukry proste, wodę i tylko kilka procent substancji decydujących o ich różnorodności. Naturalny miód pszczeli zdaje się być prostym produktem, ale kryje wiele ciekawostek wartych poznania z racji swoich właściwości prozdrowotnych. Jeśli chcecie poznać czy krystalizacja miodu faktycznie pogarsza właściwości miodu, lub jeśli chcesz poznać zalety pierzgi, czyli „kiszonki” z pyłku kwiatowego, to zachęcamy do wysłuchania całego programu pod linkiem poniżej.

 

 

cały program


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.