WBiNŚ

Zapraszamy do publikacji w wydaniu specjalnym czasopisma Water pod opieką dr hab. inż. Elżbiety Wołejko, prof. PB, dr hab. Agaty Jabłońskiej-Trypuć oraz dr inż. Urszuli Wydro

22-02-2022

Miło nam poinformować, że dr hab. inż. Elżbieta Wołejko, prof. PB, dr hab. Agata Jabłońska-Trypuć oraz dr inż. Urszula Wydro z Katedry Chemii, Biologii i Biotechnologii Wydziału Budownictwa i Nauk o Środowisku zostały redaktorami gościnnymi wydania specjalnego „Presence of Microorganisms in Soil and Water” czasopisma Water.

Niniejsze wydanie jest otwarte na obszerne artykuły przeglądowe i innowacyjne badania naukowe dotyczące problemów związanych z identyfikacją i wpływem zanieczyszczeń wpływających na bioróżnorodność mikrobiologiczną gleb i wód. Tematyka wydania obejmuje między innymi następujące zagadnienia:

  • Mikroorganizmy w wodach powierzchniowych/gruntowych i glebie;
  • Źródła zanieczyszczenia gleby i wody;
  • Biomonitoring zanieczyszczenia środowiska wodno-glebowego;
  • Techniki analizy występowania, zachowania i transportu zanieczyszczeń;
  • Metody oceny bioróżnorodności i liczebności gatunków;
  • Ocena wpływu zanieczyszczeń na mikroorganizmy ekosystemów wodnych i lądowych;
  • Ocena jakości wody i ryzyka ekologicznego;
  • Ekohydrologia.

Water to renomowane czasopismo zagraniczne (IF=3,103; 100 pkt.) typu open access przypisane do dyscyplin naukowych: inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka; inżynieria lądowa i transport; nauki leśne; inżynieria biomedyczna; inżynieria materiałowa i innych.
Zachęcamy do publikowania!

Ostateczny termin składania artykułów: 31 października 2022 r.

 

Zapraszamy do odwiedzenia strony czasopisma oraz wydania specjalnego:

https://www.mdpi.com/journal/water/special_issues/microorganisms_soil_water


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.