WBiNŚ

Wycieczka dydaktyczna studentów IŚ do Elektrociepłowni Białystok

24-01-2023

W dniu 12.01.2023 r. studenci II semestru II stopnia studiów stacjonarnych kierunku Inżynieria Środowiska wzięli udział w wycieczce dydaktycznej do Elektrociepłowni Białystok przy ul. Gen. W. Andersa 15 w Białymstoku.
Elektrociepłownia Białystok wytwarza ciepło i energię elektryczną oraz parę technologiczną, którą dostarcza do szpitali w Białymstoku i zakładów przemysłowych np. Browaru Dojlidy, czy Zakładu Przemysłu Sklejek Biaform. Należy również do jednych z największych przedsiębiorstw w regionie.
Podczas zwiedzania Elektrociepłowni studenci zapoznali się od strony praktycznej i teoretycznej z pełnym ciągiem technologicznym wytwarzania ciepła, począwszy od składowania węgla i biomasy do uzyskania energii cieplnej i energii elektrycznej, w jaką zasilane jest miasto Białystok wraz ze wszystkimi urządzeniami technologicznymi. Bardzo interesujący był układ odzysku ciepła ze spalin kotła biomasowego K6. Kotły na biomasę powstały w wyniku konwersji kotłów węglowych. Moc instalacji na biomasę to 98,4 MWt.
Moc cieplna elektrociepłowni wynosi 383,69 MWt. W Elektrociepłowni zainstalowane są cztery kotły parowe: 2 x BFB 105 i 2 x OP-230 i cztery turbiny o mocy: 65 MW, 2 x 55 MW i 23,15 MW.
Dziękujemy Dyżurnemu Inżynierowi Ruchu Panu inż. Piotrowi Jaszczukowi i Kierownikowi Działu Dyspozycji Mocy i Eksploatacji Panu mgr inż. Sławomirowi Wałuszko za poświęcony czas i wiedzę merytoryczną.
Opiekunem grupy była dr inż. Joanna Piotrowska–Woroniak.


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.