WBiNŚ

Finał VIII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Matematyka stosowana”

24-04-2023

W dniach 19-20 kwietnia 2023 r. Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku, jako jedna z siedmiu jednostek zaangażowanych, był gospodarzem II Etapu (Finału) VIII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Matematyka stosowana”. Gościliśmy podczas tych dwóch dni 40 zespołów dwuosobowych, rywalizujących o indeks na dowolny kierunek studiów na Politechnice Białostockiej. Osobami odpowiedzialnymi za wykonanie całokształtu prac organizacyjnych na poziomie „Stanowisko 4 – WB” byli dr Agnieszka Tereszkiewicz oraz dr inż. Waldemar Łupiński.

Autorem tegorocznego zadania był dr inż. Waldemar Łupiński, było to zadanie typowo geodezyjne, sprawiło wszystkim uczestnikom okazję do wejścia w teorię pomiaru niwelacyjnego, obliczenia jego wyników, prezentacji graficznej pomiarów i obliczeń w postaci mapy wysokościowej (takiej z warstwicami/poziomicami). Bo geodezja to przecież – matematyka stosowana! A tu jeszcze zahaczyliśmy o elementy kartografii, w której to kartografii też „sporo matematyki stosowanej siedzi – podsumował Pan dr inż. Waldemar Łupiński.

Zadania były punktowane w skali od 0 do 10 pkt. Średnia wartość punktów uzyskanych u nas przez uczestników to 6,4 pkt., co oceniamy jako wynik wysoki.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom II Etapu (Finału) VIII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Matematyka stosowana” postawy godnej otwartego na nowe wyzwania naukowca. Zapraszamy do studiowania na Wydziale Budownictwa i Nauk o Środowisku Politechniki Białostockiej.


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.