WBiNŚ

Ćwiczenia terenowe studentów kierunku leśnictwo

10-04-2025

Wiosna to dla studentów kierunku leśnictwo okres odbywania ćwiczeń terenowych. Zależnie od roku studiów mierzą się z takimi przedmiotami jak botanika leśna, entomologia, fitopatologia czy hodowla lasu. W terenie zdobywają praktyczną wiedzę i umiejętności.

Studenci szóstego semestru studiów stacjonarnych pierwszego stopnia, w pierwszym dniu kwietnia, odbyli zajęcia z przedmiotów: Nasiennictwo i szkółkarstwo oraz Hodowla lasu II na terenie Nadleśnictwa Czarna Białostocka. Pod okiem dr inż. Aleha Marozau, prof. PB oraz mgr inż. Karoliny Gabrysiak, a także pracowników Nadleśnictwa zwiedzili nowoczesną wyłuszczarnie nasion i szkółkę leśną. Zapoznali się z procesem łuszczenia, magazynowania szyszek i nasion, procesem produkcji szkółkarskiej i zasadami zakładania upraw. Była to niesamowita okazja do kompleksowego spojrzenia na proces wzrostu i rozwoju drzew – od nasiona do nowego lasu. Na koniec zasadzili fragment przyszłego drzewostanu weryfikując w praktyce zdobytą wiedzę.

Studenci studiów niestacjonarnych podobne zajęcia odbędą wkrótce na terenie Nadleśnictwa Maskulińskie.

Dziękujemy Nadleśnictwu Czarna Białostocka za zgodę na odbycie ćwiczeń, pomoc w organizacji i ogrom przekazanej praktycznej wiedzy. W szczególności dziękujemy inżynierowi nadzoru – Panu Markowi Rogulskiemu, starszemu specjaliście SL ds. edukacji leśnej – Panu Wojciechowi Rudnik, szkółkarzowi – Panu Lechowi Chwaszczewskiemu oraz leśniczemu leśnictwa Polanki – Panu Grzegorzowi Kirpszy.


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.