Agroekobiznes – nowy międzywydziałowy kierunek studiów I stopnia na Wydziale Budownictwa i Nauk o Środowisku Politechniki Białostockiej
24-04-2025
W artykule znajdziesz informacje:
Dla kogo jest kierunek studiów agroekobiznes?
Jakie praktyczne umiejętności znalazły się w programie studiów?
Jak studenci mogą pogłębiać swoje zainteresowania?
Gdzie i jaka praca czeka absolwentów?
Agrobiznes wrażliwy na ekologię jest jedną z najbardziej przyszłościowych gałęzi zrównoważonej gospodarki. Wciąż wzrasta zapotrzebowanie na zdrową żywność i świadome przetwórstwo płodów rolnych. W Podlaskiem funkcjonuje idea Doliny Rolniczej 4.0 – konkurencyjnego rozwoju regionalnego, opartego na innowacyjności generowanej w ramach najnowszych modeli sieciowych.
Przez 3,5 roku studiów absolwenci kierunku agroekobiznes zdobędą specjalistyczną wiedzę oraz praktyczne umiejętności, które pozwolą efektywnie działać na rzecz ochrony bioróżnorodności, innowacyjnych rozwiązań w agrobiznesie oraz korzystnego rozwoju lokalnych społeczności.
Dla kogo jest kierunek studiów agroekobiznes?
Agroekobiznes to kierunek studiów I stopnia dostosowany do wymagań regionalnego rynku pracy, który otwiera przed studentami szerokie perspektywy zawodowe w nowoczesnym i zrównoważonym sektorze rolno-spożywczym.
Agroekobiznes to kierunek studiów o profilu ogólnoakademickim. Studia będą realizowane w systemie stacjonarnym, jak i zaocznym. To kierunek interdyscyplinarny, wpisujący się we współczesne trendy edukacyjne, który łączy wiedzę inżynierską z umiejętnościami menedżerskimi.
– Kierunek kształci wykwalifikowanych inżynierów agroekologii, przetwórstwa spożywczego i zarządzania zasobami naturalnymi – informuje dr Małgorzata Kowczyk-Sadowy z Katedry Inżynierii Rolno-Spożywczej i Kształtowania Środowiska Wydziału Budownictwa i Nauk o Środowisku politechniki Białostockiej. – Jest to kierunek międzywydziałowy, który doskonale wpisuje się w nowoczesne trendy edukacji, których zadaniem jest łączenie wiedzy inżynierskiej z wiedzą praktyczną.
Program studiów dostosowany jest do osób zainteresowanych rolnictwem, przetwórstwem spożywczym, ochroną środowiska oraz zarządzania zasobami naturalnymi, z naciskiem na specyfikę regionu Podlasia.
– Studenci w ramach zajęć będą projektować i wdrażać nowe produkty, ale także identyfikować i analizować trendy rynkowe oraz poznają zagadnienia budowania marki produktu rolno-spożywczego – mówi dr Ewelina Tomaszewska z Katedry Marketingu i Turystyki Wydziału Inżynierii Zarządzania Politechniki Białostockiej. – Absolwenci tego kierunku będą przygotowani do objęcia stanowisk menedżerskich w przedsiębiorstwach sektora rolno-spożywczego, ale także prowadzenia własnego biznesu.
Perspektywy zawodowe:
- rolnictwo
- agroturystyka
- organizacje ekologiczne
- instytucje badawcze
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją i dystrybucją żywności
- nowoczesne gospodarstwo rolne
Jakie praktyczne umiejętności znalazły się w programie studiów?
Studenci nabędą umiejętność przedsiębiorczego myślenia i zarządzania zespołem. Zdobędą wiedzę z zakresu zarządzania projektami związanymi z agrobiznesem, a także zarządzania finansami, czy pozyskaniem i rozliczaniem projektów.
– Studenci nabędą wiedzę i umiejętności z zakresu wiedzy inżynieryjnej, ale także wiedzy menedżerskiej – wyjaśnia dr Ewelina Tomaszewska. – Na Wydziale Inżynierii Zarządzania będziemy realizować zajęcia głównie o charakterze praktycznym, ale także oparte na pracy indywidualnej i zespołowej, liczne case study, które będą bazowały na realnych sytuacjach w przedsiębiorstwach z sektora rolno-spożywczego.
– Nasza kadra dydaktyczna współpracuje od wielu lat z przemysłem – dodaje dr Małgorzata Kowczyk-Sadowy. Oprócz tego część zajęć jest prowadzona przez praktyków biznesowych.
– Studenci uczą się, jak prowadzić gospodarstwo zarówno rolne, jak i agroturystykę – wylicza dr Kowczyk-Sadowy. – Uczą się także tworzenia finalnych produktów dla konsumentów.
Kierunek jest finansowany w ramach projektu FERS PB 5.0.
– Dzięki temu finansowaniu studenci mogą wykorzystywać nową aparaturę, którą doposażyliśmy nasze laboratoria, mogą brać udział w licznych bezpłatnych certyfikowanych szkoleniach i kursach, brać udział w wyjazdach studyjnych, wycieczkach dydaktycznych czy też targach branżowych – podkreśla dr Kowczyk-Sadowy.
Tak jak wszyscy studenci Politechniki Białostockiej, studenci kierunku agroekobiznes mają możliwość wyjazdów zagranicznych ramach programu Erasmus Plus.
Absolwenci kierunku agroekobiznes po skończonych studiach posiadają zarówno wiedzę teoretyczną jak i praktyczną w zakresie agrobiznesu oraz agroekologii.
Dodatkowo potrafią wykorzystać swoje umiejętności w prowadzeniu gospodarstw rolnych czy też agrobiznesu, pisać biznesplany, a także posiadają miękkie kompetencje.
Jak studenci mogą pogłębiać swoje zainteresowania?
Studenci uczą się, jak prowadzić gospodarstwo zarówno rolne, jak i agroturystykę. Uczą się także tworzenia finalnych produktów dla konsumentów. Mają także okazję rozwijać swoje zainteresowania w studenckich kołach naukowych.
Na Wydziale Budownictwa i Nauk o Środowisku funkcjonuje koło naukowe Rolka, które realizuje projekty ściśle powiązane z kierunkiem agroekobiznes.
– Jednym z przykładów osiągnięć koła jest projekt biodegradowalnej deski, która może być alternatywnym ekologicznym materiałem dla przemysłu meblarskiego – opowiada mgr inż. Kinga Koziak. – Studenci bardzo chętnie zgłaszają swoje pomysły, które chcą realizować, później pracują nad tymi projektami, a następnie pokazują swoje efekty na wielu konferencjach i też udaje im się tam zdobyć wiele wyróżnień.
Gdzie i jaka praca czeka absolwentów?
Po ukończeniu kierunku agroekobiznes studenci otrzymują tytuł inżyniera. Absolwenci mają wiele perspektyw na podjęcie pracy tuż po zakończeniu studiów.
– Mogą podjąć pracę jako specjalista do spraw produkcji roślinnej oraz zwierzęcej, jako pracownicy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego, mogą aplikować na stanowiska kierownicze, do spraw kontroli jakości produktów oraz surowców – wylicza mgr inż. Paweł Cwalina z Katedry Inżynierii Rolno-Spożywczej i Kształtowania Środowiska Wydziału Budownictwa i Nauk o Środowisku. – Mogą również podjąć pracę jako doradca rolniczy, pracując w przedsiębiorstwach rolniczych oraz mogą być inspektorami rolnictwa ekologicznego.
To tylko część z możliwości stojących przed absolwentem, ze względu na wrażliwość tego kierunku na potrzeby społeczności, która jest coraz bardziej świadoma gospodarowania ekologicznego, czy zakupów produktów ekologicznych – jak najmniej przetworzonych Kierunek ten wpisuje się w ideę Doliny Rolniczej 4.0.
Przygotowanie do pracy na stanowisku:
- specjalista ds. produkcji roślinnej lub zwierzęcej
- doradca rolniczy
- agroprzedsiębiorca
- specjalista ds. ochrony środowiska w rolnictwie
- audytor ekologiczny
- inspektor rolnictwa ekologicznego
- przedstawiciel handlowy w branży agro
- menedżer ds. sprzedaży produktów rolnych
- pracownik Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR)
- urzędnik w jednostkach samorządowych zajmujących się rolnictwem
- pracownik instytutów badawczych związanych z rolnictwem i ekologią
- kierownik produkcji w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego
- specjalista ds. jakości żywności
(jd)