WBiNŚ

Studenci kierunku inżynieria środowiska z wizytą studyjną w Browarze Dojlidy

20-05-2025

W dniu 19 maja br studenci kierunku inżynieria środowiska wraz z opiekunem – dr inż. Marią Walery, prof. PB wzięli udział w wizycie studyjnej w Browarze Dojlidy w Białymstoku. Celem wizyty było zapoznanie się z procesami technologicznymi oraz rozwiązaniami z zakresu ochrony środowiska stosowanymi w produkcji piwa.
Podczas wizyty uczestnicy mieli okazję obejrzeć poszczególne etapy produkcji, w tym warzenie, fermentację oraz linię rozlewniczą do napełniania butelek z szybkością 60 tys. butelek na godzinę. Szczególną uwagę zwrócono na systemy oczyszczania ścieków i recyklingu odpadów, które są kluczowe dla minimalizacji wpływu zakładu na środowisko. Studenci mieli również okazję zapoznać się z rozwiązaniami dotyczącymi gospodarki wodnej, w tym systemami wody używanej w procesie produkcyjnym. Podczas wizyty omówiono także kwestie związane z normami i standardami ochrony środowiska, które firma musi spełniać.
Wizyta była cennym doświadczeniem, pozwalającym studentom na praktyczne zobrazowanie zagadnień z zakresu inżynierii środowiska w przemyśle spożywczym.
Serdecznie dziękujemy firmie Browar Dojlidy za umożliwienie wizyty w zakładzie, w szczególności panu Grzegorzowi Węgrzyniakowi za oprowadzenie po zakładzie i podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem.


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.