WBiNŚ

Wycieczka studentów do Podlaskich Zakładów Zbożowych w Białymstoku

29-05-2025

W dniu 19 maja 2025 roku studenci VI semestru Inżynierii rolno-spożywczej i VI semestru Biotechnologii wraz z opiekunami dr inż. Anetą Sienkiewicz oraz dr hab. inż. Sławomirem Obidzińskim, prof. PB, uczestniczyli w wycieczce do firmy Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku. Obecnie to jeden z największych młynów w Polsce produkujący mąki żytnie i pszenne, kasze, płatki owsiane oraz jęczmienne, który zaopatruje piekarnie, zakłady przemysłowe, sieci handlowe oraz hurtownie w kraju i zagranicą.

Celem wyjazdu było zapoznanie studentów między innymi z najnowocześniejszą na świecie linią produkującą mąkę preżelowaną FHT, która jest idealnym składnikiem w produkcji panierek, zagęstników sosów i produktów instant. Studenci zwiedzili także Dział Badawczo-Rozwojowy, nowoczesne laboratorium wyposażone w najwyższej jakości sprzęt laboratoryjny i piekarnię laboratoryjną. Firma rozwija się stale i stara się sprostać wymaganiom nawet najbardziej wymagających klientów o czym świadczy dołączenie do grona zdobywców Podlaskiej Marki ROKU za najlepszy „Produkt Spożywczy”. Serdecznie gratulujemy!


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.