WBiNŚ

Lekkie, ekologiczne i wtórne – KRUSZYWA!

31-03-2022

Dr inż. Katarzyna Kalinowska-Wichrowska z Katedry Budownictwa i Inżynierii Drogowej otrzymała 105 tys. zł na projekt badawczo-rozwojowy pt. ,,Lekkie kruszywa alternatywne z produktów odpadowych w procesie recyklingu gruzu betonowego i geopolimerowego” w ramach Pilotażowego projektu dotyczącego rozwoju współpracy w zakresie B+R między biznesem i uczelniami finansowanego ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020.
Projekt jest w trakcie realizacji i dotyczy produkcji granulowanych kruszyw lekkich z odpowiednio przygotowanej frakcji drobnej z recyklingu betonu cementowego i geopolimerowego. Efektem prac będzie zarówno technologia wytwarzania kruszyw z odpadów, jak i nowy przyjazny ekologicznie produkt (kruszywo alternatywne), znajdujący zastosowane m.in. w betonach lekkich i materiałach budowlanych.
W skład konsorcjum projektowego wchodzą:

  • dr inż. Katarzyna Kalinowska-Wichrowska, WBiNŚ PB
  • prof. dr hab. inż. Michał Bołtryk, WBiNŚ PB
  • dr inż. Edyta Pawluczuk, WBiNŚ PB
  • mgr Wioleta Rutkowska, WBiNŚ PB
  • mgr inż. Kęstutis Barkauskas, Vilnus Gediminian Technical University
  • dr inż. Julita Malejko, Uniwersytet w Białymstoku

W realizację badań zaangażowani będą także studenci kierunku Budownictwo.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu: k.kalinowska@pb.edu.pl wbns.rozwoj@pb.edu.pl lub tel. 513 815 859
Publikacje:
https://scholar.google.com/citations?hl=pl&user=88NyNH4AAAAJ&view_op=list_works&sortby=pubdate


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.