WBiNŚ

Monografia, czyli naukowy efekt III Konferencji Kół Naukowych Politechnicznej Sieci VIA CARPATIA

30-10-2024
Politechnika Białostocka była gospodarzem III Konferencji Kół Naukowych, która odbyła się  w ramach Politechnicznej Sieci VIA CARPATIA. Podczas wydarzenia swoje projekty zaprezentowały studenckie koła naukowe z uczelni partnerskich: Politechniki Białostockiej, Politechniki Lubelskiej, Politechniki Rzeszowskiej. Efektem tego spotkania jest monografia opublikowana pod redakcją naukową 5 ekspertów z Politechniki Białostockiej, zawierająca 14 artykułów naukowych autorstwa młodych innowatorów ze studenckich kół naukowych należących do Sieci.
 

Publikacja konferencyjna zawiera 14 prac naukowych, które udowadniają, jak ogromny potencjał innowacji drzemie w badaniach rozwijanych przez studentów w kołach naukowych. Studenci dzielą się swoimi osiągnięciami, a także przyczyniają się do rozwoju nauki oraz współpracy między uczelniami. 4 artykuły w ramach monografii opracowali studenci Politechniki Białostockiej:

– Tak naprawdę wszystkie badania prowadzone przez naszych studentów są cenne pod względem merytorycznym i aplikacyjnym. Część z projektów realizowanych przez naszych studentów zostało docenionych przez ministerstwo, otrzymując granty na badania. Te spośród nich, które są na zaawansowanym poziomie gotowości technologicznej, mogą niedługo doczekać się wdrożenia – mówi o projektach studentów Politechniki Białostockiej dr hab. inż. Jarosław Szusta, prof. PB z Wydziału Mechanicznego.

Monografia powstała pod redakcją naukową specjalistów naszej uczelni, do których należą: dr hab. inż. Jarosław Szusta, prof. PB, dr inż. Katarzyna Kalinowska-Wichrowska, dr inż. Magdalena Joka Yildiz, dr inż. Jarosław Czaban, mgr inż. Karolina Gabrysiak.

–  Artykuły zawarte w monografii prezentują zarówno innowacyjne rozwiązania technologiczne, jak i analizy systemowe, przyczyniając się do rozwoju wiedzy technicznej oraz zrównoważonego rozwoju w regionie. Prace te są przykładem interdyscyplinarnego podejścia studentów Politechniki Białostockiej do problemów technicznych i naukowych, a ich wyniki mogą przyczynić się do dalszego rozwoju technologii oraz praktycznych zastosowań w przemyśle – wyjaśnia dr inż. Katarzyna Kalinowska-Wichrowska, Prodziekan ds. Rozwoju i Współpracy na Wydziale Budownictwa i Nauk o Środowisku.

W monografii ukazały się następujące artykuły prezentujące prace naukowe naszych studentów:

  • Analiza naprężenia oraz ciśnienia podczas przemieszczania się leja względem kikuta / Koło Naukowe ORTHOS
    Julia Jagodyńska, Anita Gryko, Dominika Nowińska
    Kacper Snarski, Piotr Prochor, Marcin Dziemianowicz

Leje protezowe są głównym komponentem protez. Stanowią one swoiste połączenie pomiędzy protezą a kikutem osoby po amputacji, które przekłada się na efektywność, stabilność i komfort użytkowania protezy . W niniejszej pracy skupiono się na ocenie struktury leja protezowego za pomocą analizy numerycznej. Przedmiotem analiz numerycznych był lej protetyczny, który opracowano z wykorzystaniem skanu pozytywu gipsowego podudzia pacjenta.

  • Tajniki smaku. Część 1: Analiza tekstury przekąsek / Koło Naukowe Rolka
    Izabela Borawska, Kinga Koziak, Milena Janusz
    Żaneta Hościło, Piotr Tarasewicz, Magdalena Joka Yildiz

Tekstura jest jednym z głównych i najbardziej istotnych kryteriów stosowanych przez konsumentów do oceny jakości i świeżości żywności. Teksturę żywności ocenia się na podstawie jej właściwości mechanicznych, takich jak: zdolność do rozpuszczania się, rozciągania lub łamania, zginania. Celem pracy było określenie różnic w teksturze w obrębie trzech grup przekąsek: chipsów, orzeszków i krakersów. Badania zostały przeprowadzone z zastosowaniem nowoczesnych technik pomiarowych zintegrowanych z oprogramowaniem komputerowym, co pozwoliło na obiektywne porównanie analizowanych grup artykułów spożywczych.

  • Tajniki smaku. Część 2: Analiza jakości miodów /Koło Naukowe Rolka
    Mateusz Mackiewicz, Małgorzata Kowczyk-Sadowy
    Jolanta Piekut, Magdalena Joka Yildiz

Miód należy do produktów, które spożywamy ze względu na jego właściwości odżywcze, a także działanie prozdrowotne. Miód pszczeli pojawiający się w sprzedaży detalicznej powinien spełniać odpowiednie wymagania jakościowe. Celem pracy była ocena właściwości fizykochemicznych trzech miodów pszczelich – dwa rodzaje miodów znajdujących się w sprzedaży detalicznej w województwie podlaskim oraz jeden miód zakupiony od właściciela pasieki na Podlasiu.

  • Badanie użyteczności Cyfrowej Platformy Zdrowia Młodzieży / Koło Naukowe Systemów Wbudowanych „W Sieci Rzeczy”
    Szymon Wiśniewski, Urszula Konopko, Nikodem Szwed
    Eryk Śliwowski, Michał Lipka, Krzysztof Konopko

Cyfrowa Platforma Zdrowia Młodzieży (ang. Digital Youth Health Platform) to nazwa międzynarodowego projektu realizowanego w ramach programu Erasmus+, którego celem jest opracowanie wirtualnego środowiska, które łączy specjalistów udzielających porad z dziedziny zdrowia, sportu czy żywienia oraz użytkowników, do których te porady są adresowane. Docelowe grupy użytkowników platformy to: studenci, doktoranci, młodzież szkolna, lekarze specjaliści, trenerzy, dietetycy, nauczyciele wychowania fizycznego.  Platforma umożliwia przeprowadzanie bezpłatnych audiowizualnych konsultacji medycznych, a także realizację zdalnych spotkań z dietetykami czy z trenerami personalnymi.

W Politechnice Białostockiej działa ponad 60 studenckich kół naukowych. Tu znajdziecie więcej informacji o ich działalności – sprawdźcie! 

Zapraszamy do lektury monografii!

Trzecia Konferencja Kół Naukowych w ramach Politechnicznej Sieci Via Carpatia – pobierz!

Redaktorzy: Jarosław Szusta, Katarzyna Kalinowska-Wichrowska, Magdalena Joka Yildiz, Jarosław Czaban, Karolina Gabrysiak
Rodzaj publikacji: monografia
Rok wydania: 2024
Liczba stron: 206
Format: B5
eISBN: 978-83-68077-41-4
DOI: 10.24427/978-83-68077-41-4
Publikacja jest udostępniona na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0). Pełna treść licencji dostępna na stronie creativecommons.org

 

(oprac. mz)


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.