WBiNŚ

Prace dyplomowe

Wytyczne do przygotowania prac dyplomowych zmienione od 1 października 2022r.

Zasady pisania prac dyplomowych reguluje Zarządzenie nr  88/2022 Rektora Politechniki Białostockiej z dnia  29 września 2022 roku w sprawie ustalenia „Zasad postępowania przy przygotowaniu i obronie pracy dyplomowej na Politechnice Białostockiej”.

Procedura dyplomowania na WBiNŚ 2024 (PDF, 7 MB, otworzy się w nowej karcie)

Zarządzanie nr 88/2022 Rektora PB z dnia 29 września 2022 roku (PDF, wersja dostępna cyfrowo, 315 KB)

Zarządzanie nr 88/2022 Rektora PB z dnia 29 września 2022 roku (PDF, wersja skanowana, 2 MB)

Prace dyplomowe – dokumenty

 

Karta tytułowa (DOC, 50 KB)
Zał. nr 1a Karta tytułowa j.ang. (DOC, 52 KB)
Zał. nr 2 Karta dyplomowa (DOC, 24 KB)
Zał. nr 2a Karta dyplomowa j.ang.
Zał. nr 3 Karta streszczenia (DOC, 52 KB)
Zał. nr 3a Karta streszczenia j.ang (DOC, 51 KB)
Zał. nr 5 Recenzja pracy (DOC, 53 KB)
Zał. nr 5a Recenzja pracy j. ang. (DOC, 53 KB)

Archiwum Prac Dyplomowych (APD)


Zasady procesu dyplomowania

Wytyczne opracowania pracy dyplomowej WBiNŚ (PDF, 235 KB, otworzy się w nowej karcie)

Wytyczne opracowania prac dyplomowych na kierunku LEŚNICTWO (PDF, wersja dostępna cyfrowo, 351 KB)


Dokumenty niezbędne do dyplomu

Wytyczne dotyczące pracy dyplomowej reguluje Zarządzenie nr 88/2022 Rektora Politechniki Białostockiej z dnia 29 września 2022 roku.

Student po uzupełnieniu podstawowych informacji o pracy i zatwierdzeniu oświadczenia w Archiwum Prac Dyplomowych (APD) , wprowadza do systemu przygotowaną pracę dyplomową zgodnie z instrukcją :

  1. jeden egzemplarz pracy w formacie PDF (konwertowalnym); 
  2. drugi w postaci pliku edytowalnego wraz z ewentualnymi załącznikami umieszczonymi w archiwum zip (w formacie zip), w tym skan Karty dyplomowej (w formacie PDF).

OD 1 STYCZNIA 2023 R. STUDENT NIE SKŁADA WYDRUKOWANEGO EGZEMPLARZA PRACY DYPLOMOWEJ W DZIEKANACIE.

Praca dyplomowa powinna zawierać:

  1. kartę tytułową;
  2. jednostronicowe streszczenie w języku obcym nowożytnym;
  3. cel i zakres pracy;
  4. przegląd literatury dotyczącej tematu pracy;
  5. określenie metodyki realizacji pracy (osiągnięcie celu);
  6. rozwiązanie zadania (obliczenia, wyniki badań, analiza);
  7. wnioski szczegółowe i uogólnione (podsumowanie).

W terminie 30 dni od dnia złożenia egzaminu dyplomowego każdy student otrzymuje bezpłatnie komplet dokumentów:

  • dyplom ukończenia studiów + jego 2 odpisy w języku polskim;
  • suplement do dyplomu + jego 2 odpisy w języku polskim.

Istnieje możliwość otrzymania innego wariantu bezpłatnego kompletu dokumentów – na wniosek złożony w Dziekanacie najpóźniej do dnia poprzedzającego egzamin dyplomowy:

  • dyplom ukończenia studiów + 1 odpis w języku polskim i 1 odpis w języku obcym (angielskim, niemieckim, francuskim, hiszpańskim lub rosyjskim);
  • suplement do dyplomu + 1 odpis w języku polskim i 1 odpis w języku angielskim albo w innym języku obcym, w którym było prowadzone kształcenie na Twoich studiach.

Można także wnioskować o dodatkowe, odpłatne (20 zł/sztuka) odpisy dyplomu w języku obcym (angielskim, niemieckim, francuskim, hiszpańskim lub rosyjskim) i/lub odpisy suplementu do dyplomu w języku angielskim albo w innym języku obcym, w którym było prowadzone kształcenie na studiach. Do wniosku należy dołączyć dowód wpłaty za dodatkowe dokumenty.

Konto do opłaty za dodatkowe odpisy/duplikaty dyplomu:
Politechnika Białostocka ul. Wiejska 45A
30 1240 1154 1111 0000 2148 7604 (tytułem: opłata za dyplom, imię i nazwisko studenta).

Wniosek o wydanie dyplomu (DOCX, 18 KB)


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.